dag 2 « Dag 3 (Vrijdag) - van Rennes naar Bordeaux » dag 4

Route: Rennes -> Nantes -> La Rochelle -> Saintes -> Bordeaux

Het is wederom de wekker die ons probeerd wakker te maken deze ochtend. Ook de zon probeerd hier een steentje aan bij te dragen met zijn warme stralen. Het zal vandaag best wel eens warm kunnen worden. De vermoeidheid zit echter nog steeds diep in ons lichaam zodat het erg veel moeite kost de dag te aanvaarden. Na enige strijdt lukt dit echter toch zodat we weer verder kunnen. Ook hier kiezen we ervoor geen ontbijt in het hotel te nemen en deze onderweg wel ergens te halen. Na het uitchecken zijn we dan ook op weg.

De eeste stop is het 100 meter verder gelegen winkelcentrum. Deze blijkt echer gesloten zodat we verderop ons geluk moeten beproeven. Eerst maar weer een stukje snelweg naar Nantes en vandaar maar verder kijken. Bij Nantes zelf vormt zich een file welke zich westelijk op Nantes heen probeerd te vouwen. Aangezien wij toch van plan zijn verder binnendoor te rijden, nemen wij gewoon de oostelijke kant van Nantes welke geheel vrij is van files. Wij zijn van plan de D137 te volgen welk zich redelijk parallel aan de snelweg naar het zuiden kronkelt. Wij vinden deze weg ook vrij gemakkelijk zodat het landelijke Frankrijk aan ons voorbij trekt. We komen langs kleine dorpjes welke allemaal even uitgestorven lijken. Ook zien we allemaal vervallen huizen en grouwe straten. Het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan, behalve voor de aftakeling van de huizen dan. Een beetje verf zou waarschijnlijk wonderen doen.

Na een tijdje zien we een bordje dat er een bezienswaardige chateau moet zijn ergens in de buurt. We volgen hoopvol de bordjes die ons de weg wijzen. Inderdaad zien we na ongeveer 10 kilometer een chateau ruine aan onze linkerkant. Deze is echter gesloten tot aan 14:30, en dat is het nog lang niet. We rijden nog wel een kilometertje door naar het centrum van het dorpje waar wel een kerk te bekijken valt. Dit is een redelijk grote kerk, maar erg spartaans. Ook speelt er een wat zenuwachtig kerkmuziekje, zodat we het al snel bekeken hebben. We proberen via een binnendoorweggetje weer richting de D137 te komen. Dit kleine weggetje voert ons langs afwisseld wijngaarden en maisvelden. We genieten van het uitzicht wat dit af en toe oplevert, ook het fototoestel geniet af en toe gezellig mee.

Na nog meer verlaten dorpjes te zijn tegengekomen arriveren we bij La Rochelle, een wat groter kustplaatsje. Hier besluiten we op zoek te gaan naar een terras. Dit blijkt echter redelijk lastig aangezien parkeren bij het centrum onmogelijk lijkt. We vinden wel parkeerplaatsen maar dreigende bordjes die we niet helemaal begrijpen jagen ons toch maar weer weg. We geven echter niet op en rijden om het centrum heen om de aanval vanaf de andere kant in te zetten in de hoop dat die fransen dat niet verwachten. En inderdaad werkt onze taktiek, we vinden namelijk een zeer grote parkeerplaats direkt bij het centrum. We parkeren de auto en zoeken de parkeerautomaat. Als we deze gevonden hebben en er geld in willen gooien komt een fransman ons tegemoet en maakt ons met veel gebaren duidelijk dat we niet hoeven te betalen. Het had iets te maken met vrijdag en een bepaalde datum en tijden. Misschien een feestdag ofzo? In ieder geval bedanken we de man voor de informatie en gaan op weg naar het centrum.

De parkeerplaats staat recht onder een hoge muur met aan beide uiteinden een grote toren. De ene toren staat met zijn voetjes in het water. Een derde toren staat aan de andere kant van dit water er vormt zo de ingang van een haventje. Nader onderzoek leert ons dat de torens inderdaad deel uitmaakten van verdedigingswerken en dat een van de torens dienst deed als vuurtoren. Het bezichtigen van deze torens is ons voor nu te duur zodat we alleen de buitenkant bekijken. Als we verder langs de kade lopen zien we een marktje met allerhande kunstvoorwerpen en portretschilders. We zien een kraampje met schilderingen op hout die ons erg aanstaan, alleen wel iets te duur. Afdingen helpt in dit geval niet zodat we de houtschilderingen netjes bij het kraampje laten. Na deze omzwervingen zoeken we een geschikt terras welke in overmaat voor het uitkiezen zijn. Geleerd van de ervaringen van de afgelopen dag staat er deze keer geen koffie op het menu, maar een echt belgisch biertje. We zien vanaf ons terras bootjes af en aan varen met toeristen welke allemaal naar de andere kant willen om de andere toren te bezichtigen. Ook zie je mensen aan de overkant helemaal omlopen omdat ze het geld voor de boot niet over hebben. Wij genieten echter vanaf het terras.

Na onze dorst gelest te hebben zoeken wij de auto weer op. We rijden wederom via de D137 via Saintes verder naar Bordeaux. Deze keer komen we naast de wijnranken en maisvelden ook vele zonnebloemvelden tegen. Het is hun aan te zien dat ze al erg veel hebben staan te zonnebaden aangezien de meeste hun kopje al laten hangen. Er zijn echter enige uitzondering in het veld die wel nieuwsgierig genoeg zijn. We kunnen het niet laten een grapje uit te halen die alleen door insiders begrepen zal worden. Er worden enige foto's gemaakt van deze velden, daarnaast krijgen de zonnebloempjes ook nog wat extra water. Daarna is het weer richting Bordeaux.

Als we Bordeaux naderen roepen we de hulp in van ons navigatiewondertje die ons netjes door de stad heen moet loodsen. We hebben deze keer een hotel aan de zuidzijde van de stad. Het lijkt ook erg goed te gaan, ook geen file op de brug zoals de vorige keer (zie reisverslag Andorra 2006). Op een gegeven moment horen we de bekende kreet: bestemming bereikt, maar natuurlijk geen hotel in zicht. Na wat naspeur werk blijkt het plaatsje toch net anders te heten en heeft deze niet de aangegeven straat. Het blijkt in ieder geval nog een kilometer of 20 verder. Als we daar aankomen zoeken we al naar de bordjes met Mercure hotel. We zien vlak naast de weg een groot vervallen kasteelachtig ding met een bordje Mercure erop. We kunnen ons bijna niet voorstellen dat dit vervallen hotel nog anders dienst zou doen dan als filmdecor voor een horrorfilm, maar toch blijkt het zo te zijn.

Als we inchecken worden we door de formaliteiten ingehaald en dienen we vanalles in te vullen. Dat staat gelijk lijnrecht tegenover de vorige twee hotels. Als dat allemaal geregeld is vragen we nog even naar het restaurant. Die blijkt echter gesloten te zijn, maar ze kan ons wel verwijzen naar een geschikt restaurant op rij-afstand. Na onze kamer eens bekeken te hebben besluiten we dat restaurant toch maar op te zoeken. De receptioniste is ons erg behulpzaam maar we komen er niet echt verder mee. We herinneren ons echter een Buffolo grill te zijn tegengekomen en besluiten die maar op te zoeken. We weten echter niet de juiste afrit meer en rijden er dus ook zo voorbij. Het blijkt namelijk gelijk te eerste afrit te zijn. Nadat we gekeerd zijn bereiken we toch de locatie en parkeren de auto. Het restaurant blijkt echter nogal druk zodat we toch een restaurant aan de overkant opzoeken waar het rustiger is. Dit blijkt een nogal ongezellig restaurant te zijn wat als een soort eetlokaal is ingericht met een groente buffet in het midden. We krijgen nog een tafeltje en na wat moeilijkheden met de franse kaart en even later een engelse kaart zoeken we wat uit. Het buffet wordt echter al ontruimt zodat we als we ons eten krijgen toch wel echt de groente missen. De prijs is er echter ook naar zodat we maar niet klagen. Het vlees is in ieder geval best aardig klaargemaakt.
Na het eten rijden we snel terug naar ons hotel en zoeken onze kamer op. We zijn nu zo moe dat we naast de verplichte bladzijde lezen in ons boek de ogen maar sluiten. Morgen op naar onze eindbestemming.

Foto 1: Wijngaarden op weg naar de D137

Foto 2: Vuurtorens van La Rochelle

Foto 3: Zonneaanbidders tussen Santes en Bordeaux