dag 9 « Dag 10 (Vrijdag) - Van vuurmaken in oudheid tot de natte middeleeuwen » dag 11

Route: St. Lary-Soulan -> Hèches -> Les grottes de Labastide -> Chatteau de Mauvezin -> Espèche -> St. Lary-Soulan

Het is voor ons gevoel nog nacht als we wakker worden van de hevige regen en onweer dat zich aan de andere kant van het raam afspeelt. We horen daarna de kerkklokken van de verschillende dorpen luiden en vragen ons af of er zoveel regen is gevallen dat de parkeergarage ondergelopen is. Als we na veel gewoel om negen uur echt opstaan, zien we dat het allemaal gelukkig best meevalt. Wel is het nog dik bewolkt.

Ook deze ochtend wordt weer ingenomen door werk, werk en nog meer werk. Daarnaast is ook de mail server redelijk vervelend aan het doen zodat we ons al weer lekker lopen te stressen. Weer geen tijd voor het reisverslag dus. Vele bakken koffie later nemen we drastische maatregelen betreffende de mailserver en gaan daarna op pad. We willen deze keer maar weer eens een grot bezoeken. We zoeken eentje die redelijk dichtbij is en waar iets verderop ook een aardig kasteeltje zou moeten staan. Zo vertellen de foldertjes ons tenminste.

We rijden richting het noorden, de ons al bekende weg af. Na Hèches slaan we af over een klein weggetje richting de grot. We rijden door een groen, klein dal met vrij lage bergen om ons heen. Het begint nu ook een beetje te regenen zodat we ons afvragen of we niet beter weer richting Spanje hadden kunnen rijden. We zetten echter door aangezien een grot toch van nature overdekt is. Zo redeneren wij in ieder geval. Al snel rijden we door een spookdorpje en volgen de bordjes waarop de grot al staat aangegeven.

We komen aan bij een ruime parkeerplaats waar een tiental auto's staan. Achter ons komen er nog 3 auto's met een hele kleuterklas aan kinderen. We begeven ons snel naar het gebouwtje dat dienst doen als kassa en als souveniershop. We zien dat we ook een combinatie kaartje kunnen kopen voor het bezichtigen van een tweede grot aan de andere kant van de berg. Deze moet echter telefonisch gereserveerd worden, zodat we dat maar even overslaan. Eerst deze grot maar even bekijken. Als we onze kaartjes hebben gekocht krijgen we uitgelegd dat de rondleiding over 20 minuten start en dat we alvast een zijpaadje het bos in kunnen volgen, waar we na 200 meter het riviertje de berg in moeten zien verdwijnen. En dus volgen we netjes het aangegeven pad. Het regent nu nog maar heel licht, zodat we het het redelijk redden zonder paraplu. Aan het eind van het pad kijken we inderdaad naar een gat in de berg waarin het riviertje verdwijnt. We maken er snel een foto van en begeven ons weer terug naar de start plaats.

Al snel begint de rondleiding, natuurlijk eerst met een verhaal in het frans waar we wederom niets van begrijpen. Voor de aanwezige kinderen blijkt het wel leuk te zijn. Daarna begeven we ons richting de grot, waar we echter nog niet in gaan. Eerst moet nog uitgelegd worden hoe men vroeger vuur maakte en wat men gebruikte om kaarsvarianten te maken zodat het ook in de oudheid nog een beetje gezellig gemaakt kon worden in de grot. Het is een redelijk uitgebreid verhaal waar we niet veel van begrijpen. We krijgen het hele proces echter ook visueel te zien zodat we toch begrijpen wat precies de bedoeling was. Erg leerzaam allemaal. Ook horen we geluiden van muziek vanachter de deur komen, die de grot afsluit. We vermoeden dat deze grot niet echt groot is en dat ter vervanging ze er maar een show van hebben gemaakt. Onze gids is ondertussen bezig, te laten zien hoe een kaars in de oudheid brandt. Precies zoals de hedendaagse kaarsen al is het iets bewerkelijker aangezien er geen lontje aan zit. Dan gaan we richting de grot.

Als we de grot inlopen zien we dat ons vermoeden ons niet heeft bedrogen. Dit gedeelte van de grot bestaat uit een grote hal waar men netjes een soort tribune heeft gemaakt met bankjes. We krijgen ook nog een dekentje uitgedeeld zodat we niet bevriezen tijdens de show, welke al snel start. We krijgen drie, op de rotswand, geprojecteerde beelden te zien waarin uitleg wordt gegeven over het ontstaan van de grot, de ontdekking en exploratie van de grot, de oorspronkelijke bewoners en welke grottekeningen ze hebben gevonden. Het geheel is wederom in het frans en de plaatjes alleen kunnen niet erg lang boeien. We zien in de grot zelf nog wel enige mooie steenformaties welke door het water zijn gevormd. We vermoeden dat de andere helft van de grot aan de andere kant van de berg interessanter is. Als snel hebben we het wel een beetje gezien en begint de kou op ons in te werken. We houden ons echter rustig totdat de voorstelling is afgelopen. We worden weer naar buiten begeleid waar er nog een staaltje speerwerp techniek wordt getoont. Dit gebeurt niet met de hand maar met een soort werpstok die de dunne speer met grotere kracht kunnen wegslingeren. Als ook de kinderen dit met een kleinere variant mogen proberen vinden we het wel genoeg, en verlaten de groep. We kijken nog wel even in de souverniershop waar een aantal mammoeten ons wel erg zielig aankijken. Daar moeten dus maar twee van mee. Ook wordt een kleine marmot nog geredt van de verveling.

Het is inmiddels vier uur zodat we snel doorrijden naar de chateau. We raken echter ergens al snel de weg kwijt en proberen de logica van het franse bewegwijzingsysteem te ontdekken. Na enige moeite lukt dit en al snel zien we het kasteeltje al liggen. Het kasteel is een vierkant geval met een grote vierkante toren die erboven uit steekt. Als we aan komen rijden regent het weer behoorlijk zodat deze keer de paraplu maar mee moet. Als we de poort doorlopen komen we bij het kaartjes hokje waar een vrouw in de oorspronkelijke kledij van die tijd ons begroet. We betalen en krijgen een uitlegkaart in het nederlands. We komen eerst op de binnenplaats waar replica's van een aantal wapens staan opgesteld. We zien de katapult, een stormram, een speerwerper en nog meer van dit alles. Ook kunnen we de toren in waar we enkele schilderijen en ander muurbedekkingen kunnen bewonderen. Vanuit hier kunnen we verder naar beneden waar een proviant kelder is nagebootst. Het ruikt in ieder geval al lekker muf. Het is toch leuk gemaakt. Ook kunnen we nog een verdieping naar boven waar we een nagebouwde slaapkamer aantreffen. We kunnen niet verder omhoog wat we best vreemd vinden aangezien we toch zeker weten dat de toren hoger was. Als we weer op de binnenplaats staan zien we dat we met de trap nog omhoog kunnen en over de ommuring kunnen lopen. En ook zien we dat we via deze muur het boven gedeelte van de toren in kunnen. Bovenop de muur hebben we een vrij uitzicht wat echter door het weer niet zo heel uitnodigend overkomt. In het bovengedeelte van de toren zien we van allerhande vondsten. Van potscherven, muntstukken tot aan enkele zwaarden, sabels en andere steekwapens. Ook kunnen we bovenop de toren nog even van het uitzicht genieten. Al snel begeven we ons weer naar beneden waar we natuurlijk de souvernierwinkel niet vergeten. Hier valt naast een replica van een oude kaart niet zoveel te halen.

Nadat we het kasteeltje ook van iets verderaf op de foto hebben gezet rijden we via een andere route weer naar ons vakantiedomein. We komen weer langs de winkel met het kraampje van de italiaan. We besluiten ons, door deze man, maar eens een pizza te laten bereiden om te kijken hoe hij dat er vanaf brengt. We zien nu dat hij de pizza's gelukkig niet in frituur bakt (zie dag 4) maar een echt pizza oventje heeft staan. Met onze warme aanwinsten spoeden wij het laatste stukje naar het appartement. Het eerste dat we doen als we thuis zijn is het oppeuzelen van de pizza's welke echter een klein beetje tegenvallen. We doen het er echter wel mee. Dan wordt er nog even stevig aan het reisverslag gewerkt en wordt ook er ook nog gepuzzeld om de planeten mooi in het reisverslag geplakt te krijgen. We krijgen het echter niet voor elkaar zonder de boeken zodat ze uiteindelijk maar onderaan de pagina belanden. Na het uploaden van dit alles geven we onze vermoeide ledenmaten rust. Wat er morgen op het programma staat is nog niet helemaal bekend.

Foto 1: Vuurmakerij

Foto 2: Licht vanuit de hoogten

Foto 3: De grillen van de grot

Foto 4: Chateau de Mauvezin