Dag 5 - Donderdag - Van Espoo naar Lappeenranta


Het is al na 9 uur als de dag voor ons zich aanmeld. De dag van gisteren heeft blijkbaar zijn tol geeist. De zon straalt door het raampje zodat het wakker worden niet al te zwaar valt. Het eerste dat moet gebeuren is de WC opzoeken. O,nee, wacht.. Dat wordt eerst wat kleren zoeken hier op zo'n camping. Ik schiet snel wat kleren aan, en loop naar het washok. Ik zie dat er al een aantal cabin bewoners wakker zijn, maar bij de tenten bezitters zit er nog niet veel leven in. Dat zijn dan ook meestal de jongeren die automatisch iets later starten op de dag. De tweede stop is natuurlijk koffie.. Ook dat wordt snel geregeld. Het inpakken vergt wel iets meer tijd als bij een hotel, maar levert ook weer voordeel op dat de kofferbak een klein stukje lichter is. De helft van het drinken blijft al achter in de koelkast, aangezien die door ons als niet drinkbaar is bevonden. Misschien dat de volgende cabin bewoner er meer aan heeft.
Het is al laat als we werkelijk op weg zijn. De eerste bestemming is dichtbij, namelijk Helsinki. We kunnen deze stad niet zomaar voorbij rijden zonder ook hier wat dingen te hebben bekeken. We volgen weer de bordjes 'keskusta' en hebben ook de stads kaart op schoot erbij. Allereerst komen we de beroemde grotkerk tegen. Na wat parkeerproblemen kunnen we de auto praktisch voor de deur kwijt. We zien dat het een grote trekplijster moet zijn, want er staan zeker 5 bussen en het krioelt er van de mensen. Van de buitenkant lijkt het echter gewoon een bult stenen met een betonnen ingangsportaal. Niet eens een foto waard dus, maar het is een grot kerk dus de schoonheid zal wel van binnen zitten. Ook dat valt helaas erg tegen, de kerk is in een kuil gebouwd die met rotsstenen hoger is gemaakt, en waar een transparant dak leunt op een cirkelvormig aangelegde balkenconstructie. Het is wel aparte architectuur, maar erg bijzonder vinden wij hem niet.
De volgende stop is lopend te doen zodat we de auto kunnen laten staan. Een verkeersregelaar denkt daar anders over zodat we de auto 10 meter vooruit rijden in een ander vak. Daar mag hij blijkbaar wel staan. We lopen nu naar een andere kerk- achtig gebouw waar een museum in gevestigd is. Het is een paar straten door voordat we hier zijn. Het gebouw is redelijk groot en ziet er zeker imposant uit. Als we naar binnen lopen zien we inderdaad al een mooie plafon schildering. Helaas is het gehele gebouw als kunst museum ingericht wat ons, gezien de beperkte tijd, niet echt interesseerd. We verlaten daarom het gebouw maar, en lopen naar het iets verderop gelegen gebouw.
Dit gebouw is een imposant gebouw met een hele rij zuilen die de voorkant lijken te ondersteunen. Voor het gebouw liggen over de gehele breedte treden die een mens klein doen lijken. Zelfs met de groothoek lens is het lastig het gebouw te vangen.
Na dit gebouw is het weer naar de auto om de echte binnenstad van Helsinki op te zoeken. We hebben de kaart er goed bij om niet te verdwalen in deze megastad. Het blijkt echter vrij simpel te zijn. Alleen het overige verkeer en de trams doen wat vervelend, zoals gebruikelijk in zo'n stadt. We komen echter door het centrum heen waar we voor ons de grote kathedraal al zien staan. We slaan dus maar af om te zoeken naar een parkeerplaats. We vinden eentje in het straatje achter de kathadraal. We hoeven alleen nog maar het straatje omhoog om de kathedraal te bereiken. Daar krioelt het van de mensen ineens. Er vertrekken net twee bussen, maar er komt er ook al weer eentje bij. We snellen ons naar binnen om een blik te kunnen werpen zonder hele horden andere mensen. Dat lukt nog maar net, in ieder geval genoeg voor een foto. Het geheel is zeer imposant, en zeker de moeite waard. De kerk lijkt van binnen wel kleiner dan het van buiten doet vermoeden.
De volgende trekpleister is een kathedraal iets het centrum in. Het is op loopafstand en onze auto mag nog wel een uurtje staan. Het is inderdaad makkelijk te lopen naar de tweede kathedraal. Dit is een inmens groot geheel, met een centrale koepel en 4 kleineren op de hoeken, en is geheel wit gepleisterd. Er is een groot plein voor het gebouw waar het natuurlijk weer eens bijna onbegaanbaar is van al de mensen. We overkomen dit fenomeen echter en bekijken de kerk van binnen. Ook deze is zeer de moeite waard, al is hij veel soberder dan de andere. Halverwege een van de vier gangpaden zit een dame achter een buro met kaartjes en boekjes. We overtuigen deze dame ervan dat we een boekje willen kopen en vragen gelijk naar de krypte, waarvan melding wordt gemaakt op een bordje. Het blijkt dat we met de lift naar beneden kunnen. Vol spanning nemen wij deze lift, en waar komen we uit. Inderdaad onder de kerk, maar deze is ingericht als een soort kunsthal met in 1 zij-nis een cafe.
Maar weer terug naar de auto. We lopen via een andere weg weer terug, waar we een aantal andere mooie gebouwen ook nog tegenkomen. Helsinki zal er ongetwijfelt vol mee staan, helaas wordt dit alles een beetje overschaduwd door de drukte van de stad zelf.
Als we de stad uit rijden volgen we de weg langs de kust, naar het oosten. Volgens de kaart zouden er langs deze route nog enkele kastelen/burchten/vestingen moet zijn. We rijden zelfs een stad in om te zoeken. We vinden wel een informatiekantoor die echter ook niet weet waar wij het over hebben. Er zijn wel vestingen gelegen op de talloze eilandjes die voor de kust liggen, maar niet snel te bereiken dus. En dus vervolgen wij onze weg maar weer. Iets verderop zou ook iets touristisch moeten zijn in een plaatsje langs de weg. Als we het plaatsje inrijden vinden we niet wat we zoeken, maar wel een mooi ogend park gelegen naast de jachthaven. Hier stoppen we zeker even voor. Het park is met oog voor detail aangelegd, met veel bloemen, veel water en een heuse waterval. Het geheel is zeker de moeite waard, en zeer goed onderhouden. Na deze wandeling is het zo langzamerhand tijd om de volgende overnachting op te zoeken. Dit is een hut op een camping buiten Lappeenranta. De camping is gelegen aan het meer, waar echter niet veel van te zien is vanaf grote delen van de camping. Wij hebben een cabin in het bos tezamen in een cluster van nog 15 andere cabins. De cabins staan hier vrij dicht naast elkaar, maar echt storend is het niet. De inrichting van deze cabin is iets gezelliger aandoend dan de camping van Espoo. We besluiten hier ons eten maar eens te koken op het meegebrachte camping gastelletje. Na wat gepuzzel met de handleiding om het gasflesje erop te krijgen (wat supersimpel is) kunnen we koken. Het werkt allemaal perfect, en binnen korte tijd zitten we aan de maaltijd. Daarna is het tijd om nog even wat reisverslagen door te lezen, die vol staan met fouten. Na wat reparatie van de eerste drie dagen is het tijd voor wat leeswerk, en daarna voor wat slaapwerk. Morgen weer een dag.