dag 8 « Dag 9 (Zondag) - van Kanstadboth naar Leknes » dag 10

Route: Kanstadboth -> Svolvær -> Vågan -> Henningsvær -> Borge -> Eggum ->Leknes

Vandaag is het voor het eerst sinds het begin van de vakantie dat het regent als we de deur van de cabin openen. Ook is het erg mistig rondom de camping. Het eerste dat we doen is controleren of we een weerbericht voor vandaag kunnen vinden. En inderdaad vinden we een website met het weer van uur tot uur op de Lofoten. Deze geeft aan dat de regen alleen in de ochtend ons kliert en dat tegen twaalf uur er opklaringen zullen komen. Daar kunnen we ons wel in vinden. Na het inmiddels gebruikelijke ritueel van koffie drinken en het reisverslag van de vorige dag schrijven kunnen we op pad. Deze keer zullen we verder de Lofoten afzoeken naar mooie plekjes. Wij volgen hiervoor de E10 die zich over de gehele Lofoten heen kronkelt. Af en toe is de orientatie geheel weg bij het slingeren van de weg om alle baaien en fjorden heen.

We zijn nog niet weg of het begint al. Zelfs met de lichte regen en de bewolking krijgen we het ene mooie uitzicht na het andere. En natuurlijk kunnen we lang niet overal stoppen. We hebben zo'n gevoel dat we vandaag een stapel foto's krijgen. Echt achter elke bocht is het uitzicht weer anders. Vaak zien we de zee met talloze kleine eilandjes en rotsen in het water met op de achtergrond hoge bergen. Dan rijden we weer een stukje landinwaards en zien we door bergen omringde meren. Zo af en toe komen we de bekende rode huisjes met witte kozijnen tegen die of aan het water staan of in de shaduw van de berg staan. Soms rijden we door een klein dorp waar de huizen bijna in de zee staan. We merken ook dat het hier erg toeristisch is. Het verkeer dat op de weg rijdt zijn allemaal toeristen. Af en toe stopt een auto voor ons die we dan later weer tegenkomen omdat wij verderop gestopt zijn. En zo wisselen we de parkeerplaatsen af. Op een gegeven moment komen we aan bij het plaatsje Svolvær. Hier stoppen we bij een bezinestation voor een versnapering. We komen erachter dat dit bezinestation tosties heeft waar wij graag van zouden willen genieten. Na 5 minuten kan dat ook. We lopen naar de overkant van de weg waar de haven van het plaatsje ligt. Hier kunnen we mooi een foto maken en onze tosties opeten. Het ligt echter toch wel een beetje op de wind ondanks dat de zon schijnt, zodat de tostie verder in de auto wordt opgegeten. Ook hebben we een pakje chocolademelk gekocht die echter naar namaanchocolade smaakt, zoals sommigen het uitdrukken. Na deze versnapering zijn wij er weer klaar voor en reizen verder de E10 af.

Niet veel verder komen we de kerk tegen die hier de katedraal van de Lofoten wordt genoemd. Het is een geelgeschilderde houten kerk met rode omlijsting. Aaangezien de kerk een slagje groter is dan de rest van de kerken die we zijn tegengekomen kunnen we begrijpen dat ze dit een katedraal noemen. Deze kerk is ook van binnen te bezichtigen al kost dat wel 20 kronen. Natuurlijk zijn we hier niet om de kerk alleen van buiten te zien zodat er 40 kronen geofferd worden. Van binnen is de kerk wel groot maar niet uitzonderlijk mooi. We herinneren ons nog de kerk die we in Finland hebben bezocht (zie vakantie 2007), daar valt deze kerk echt bij in het niet. Na het bezichtigen van de kerk, die trouwens aan een kant in de stijgers staat, zodat we wederom geen mooie foto's kunnen maken, lopen we nog een stukje terug. We hebben daar een mooi uitzicht over het water hebben gezien. Na het vullen van nog meer fotoruimte op de geheugenkaartjes kunnen we weer verder. Na enkele kilometers rijden we langs een bord met allemaal aanwijzigingen in het noors die ons niets zeggen. We kunnen er op uit maken dat we af moeten slaan voor al die onbegrijpelijke dingen. Als we al een eind verder zijn komen we via de reisboekjes erachter dat de onbegrijpelijke borden aanwijzingen voor een aquarium waren die alle vissoorten die hier voorkomen in vooraad heeft. En dat willen we wel zien natuurlijk zodat we bij de eerste mogelijkheid omkeren. En inderdaad blijkt er een aquarium te zijn aan het water. We parkeren de auto en kopen onze entree kaartjes. Als we het gebouw binnen lopen is het eerste dat we zien een bak met forellen. We kijken naar de rustig voorbij zwemmende vissen als ineens de hele bak in rep en roer is. De vissen spartelen door elkaar en zijn zo erg bezig dat we er nat van worden. Als we naar boven kijken zien we de oorzaak van de tumult in de bak, ze worden gevoerd. Als we verder lopen zien we de ene naar de andere griezel opdoemen. Vissen die zo vreemd zijn dat we die niet willen tegenkomen zonder glas ertussen. Maar we zien ook mooie dieren, een grote blauwe kreeft en meerdere kleinere rode kreeften. Daarnaast zien we zeeegels, krabben en alle vissen die je tegen zou komen als in de noordelijke zeeen zou gaan zwemmen. Erg leuk om te zien. Als toetje hebben ze ook nog zeehonden die net al wij aan komen lopen gevoerd worden. Dat levert ook enkel leuk vermaak op.

Na deze kijk onder water is het tijd om verder te rijden. De volgende afslag leidt naar Henningsvær, een plaatje dat het venetie van het noorden wordt genoemd. Het plaatje ligt over verscheidene eilandjes en rotsen verdeeld en is verbonden door bruggen en dammetjes. Het is zeker een leuk vissersdorpje om te zien. Wel is alles erg toeristisch gemaakt. Als we dit hebben gezien rijden we verder via de E10. We komen uit bij Borge. Hier zien we langs de weg een replica van een vikingwoon-achtig-ding. Die staat er niet voor niets, dit is namelijk toevallig ook de locatie van het loftor viking museum. Het museum bestaat uit meerdere locaties die anderhalve kilometer uit elkaar liggen. En als bonus is het toevallig net de laatste dag van het vikingfestival. Maar eerst bezoeken we het vikingwoon-ding. Binnen hebben ze twee ruimtes nagemaakt zoals de vikingen vroeger leefden. De ene ruimte bevat meerdere afdelingen met gereedschappen en spellen uit de tijd van de vikingen. Er wordt door de medewerkers zelfs gewerkt op de oude weeftoestellen. De andere ruimte lijkt meer op de grote zaal waar de wat hogere heren zich ophielden. Alles straalt echt de sfeer uit van die tijd. Nadat we dit gezien hebben gaan we op weg naar het anderhalve kilometer verderop gelegen boothuis met replica van een vikingboot. Daar is ook het vikingfestival opgebouwd. Na een fikse wandeling ruiken we de rook van houtvuren. Als we de bocht omkomen zien we een kamp uit de vikingtijd. Een hele rij met vikingtenten waar vuurtjes overal tussen de tenten branden en de mensen in de kleding van de oude vikingen rondlopen. De ene is nog mooier uitgedost dat de ander. Overal is wel iets te zien. Er zijn tentjes die vachten en leren tassen verkopen. Verderop zijn zilveren vikingartikelen te koop. Ook zien we kleding en wol hangen. We wanen ons echt in de vikingtijd als we niet net een viking met een mobiele telefoon aan zijn oor voorbij zien lopen. Er zijn zelfs viking spellen te beleven. Naast het boogschieten is er ook een spel waarbij een persoon een grote zak aan een touw rondslingert om zo te proberen de andere, in een kring staande mensen op afstand te houden. Die mensen moeten juist proberen naar binnen te rennen, de persoon met de zwaaiende zak aan te tikken en zo snel mogelijk weer buiten bereik van de zak te komen. De persoon die omvergeknikkerd wordt door de zak is als volgende aan de beurt met de zak te gaan slingeren. Als we bij het water aankomen zien we het vikingschip liggen. Ook zien we een kleinere vikingroeiboot net aan komen varen. We horen van afstand twee vikingen die een stapeltje toeristen aansporen om te roeien. Op de terugweg komen we weer langs een viking eettent die we beroven van een worst en een stuk kip. Als we het allemaal gezien hebben lopen we terug naar de auto.

Het is inmiddels bijna zeven uur. Als we van de parkeerplaats wegrijden zien we drie dames die proberen een lift te krijgen. Zij willen in de richting waar wij vandaan komen. Als we vijf kilometer verder zijn besluiten we dat we ook nog naar Eggum willen en dat is een afslag die we vlak voor het vikingmuseum hebben gezien. We draaien om en rijden de drie liftende dames weer voorbij. Even verder vinden we de afslag richting Eggum. We moeten zo'n 12 kilometer rijden naar Eggum en vandaar een stukje verder over een tolweg (40 kronen) naar de restanten van een duits radarstation. Ik verwacht een bunker te zien maar ik zie alleen een halve toren die met de plaatselijke stenen is opgebouwd. Dan bedenk ik mij dat de duitsers vast de stenen om camouflage redenen hebben gebruikt. In de toren ligt nog het half vergaande draaideel van de radar. Dit punt blijkt een belangrijk radarpunt te zijn geweest voor de Duitsers om schepen te onderscheppen die naar Moermansk zouden willen. Nadat we dit gezien hebben rijden we terug en komen weer langs het vikingmuseum waar nog steeds de drie dames staan te liften. Ze staan ze nu echter aan de andere kant van de weg. Net als we voorbij rijden zien we dat een auto stop om ze mee te nemen. Wij besluiten op zoek te gaan naar een camping. We vinden al snel een camping nog geen 20 kilometer verderop. Deze cabin is van alle gemakken voorzien. Het is nog vroeg in avond zodat we besluiten nog een paar kleine weggetjes uit te rijden naar hun eindpunt. En wat schept onze verbazing. We komen de lifters weer tegen, alleen nu op een andere weg. Wij snappen niet meer waar die nu eigenlijk heen willen. De kleine weggetjes lopen meestal langs het water. Langs een van die weggetjes komen we de restanten van een bunker tegen die natuurlijk even op de foto moet. Waarschijnlijk een bunker ter verdediging van het haventje dat even verderop ligt. Ook komen we verderop twee zeearends tegen. De ene van het stel is echter snel gevlogen en de andere voert een andere taktiek. Deze gaat op een steen zitten zodat hij bijna samensmelt met de rosten. Na al deze avonturen besluiten we naar de camping terug te gaan. Wat ons nog rest is het uitzoeken van de boottijden naar Bodo. We weten dat deze boot drie keer op een dag gaat maar de tijden moeten we nog achter zien te komen.


Foto 1: Op weg naar Svolvær

Foto 2: Het Lofoten aquarium 1

Foto 3: Het Lofoten aquarium 2

Foto 4: Op weg naar Borge

Foto 5: De vikingen komen

Foto 6: De oude duitseradarpost bij Eggum

dag 8 « » dag 10