dag 6 « Dag 7 (Vrijdag) - van Sorsele naar Gällivare » dag 8

Route: Sorsele -> Arvidsjaur -> Jokkmokk -> Harsprångsfors -> Gällivare

Het is vandaag een bijzondere dag. En dat niet eens alleen omdat de zon schijnt en het al 24 graden is terwijl we op 100 kilometer verwijdert van de poolcirkel zijn. Vandaag wordt de laatste dag dat we noordelijk gaan rijden. Daarna gaan we het richting het westen, richting Noorwegen. Nadat alles is ingepakt gaan we op weg. Via de E45 gaan verder noordelijk, dieper het zweedse lapland in. In deze regio zijn nog maar weinig wegen zodat de E45 eigenlijk de enige optie nog is.

Onze eerste stop is in Arvidsjaur. Dit plaatsje was vroeger een ontmoetingsplaats van de Samen. Hier zijn zo'n zeventig oude vooraadschuren bewaard gebleven die op een omheind stuk grond staan (Lappstaden). De helft van deze bewaarschuren zijn niet vierkant maar pyramidevormig, iets dat alleen in deze regio voorkomt. De schuren worden vandaag de dag nog steeds gebruikt. Een van de schuren is open en wordt tevens gebruikt om een brandslang te verbergen. Dat is niet een slecht idee met al dat hout. We zien dat sommige schuren ouder zijn dan de andere schuren. Ook zit er nogal wat verschil in grootte. Maar natuurlijk kan er maar 1 de oppersaam zijn. Als we van het terein aflopen komen we drie oudere dames tegen die tegen ons gaan praten. Er is er echter maar 1 die wat engels kan en die vertaald dan ook de vragen die aan ons gesteld worden. We vertellen dat we uit nederland komen. Een van de dames komt uit Finland, dat is het enige dat we te weten komen. Meer verstaan we er niet van. Wij rijden verder richting Jollmokk.

We zien nu alleen nog maar naaldbomen links en rechts van ons. Maar voor de rest is het landschap niet veel veranderd. Onderweg komen we twee oude duitse legerwagens tegen die zoals later zal blijken omgebouwd zijn tot slaapauto's. Dat is ook wel een leuke manier van reizen, als zal het wel wat meer bezine kosten. Na een uurtje van eindeloze bossen en uitgestrekte wegen komen we bij de poolcirkel. Dat is hier gemarkeerd met witte stenen en een bord. Een leuk detail is dat er ook een grote witte steen aan de andere kant van het meer, wat toevallig langs de weg ligt, staat. Natuurlijk is hier ook een souveniersshop en terras. Bij de souveniersshop kopen we alleen een kaartje. Voor de rest is het allemaal erg duur. Beneden de weg aan het meer staat een grote samentent. Ook hier moeten wij even kijken al blijkt snel dat de tent dicht is. We zijn dus blijkbaar toch alweer buiten het hoogseizoen. Wij gaan weer verder richting Jokkmokk wat niet ver ten noorden van de poolcirkel ligt. We zijn nog niet in Jokkmokk gearriveerd als we het eerste rendier tegenkomen. Hij staat rustig in de berm zonder zich iets aan te trekken van de auto's die langs rijden. Niet veel verder rijden we Jokkmokk binnen. In Jokkmokk gaan wij op zoek naar een kerk die nog bewaard is gebleven. Het is een kerk met een apart-staande beltoren en omheind met een houten muur. In deze muur zitten gaten waar vroeger in de wintermaanden de doden werden bewaard omdat de grond bevroren was. Eerst vinden wij echter een andere kerk die we bezichtigen. Ook deze kerk kunnen we van binnen bekijken. Hij is ruimer dan de vorige kerk. Hier vinden wij voor 40 kronen ook een boekje met de kerken in de omgeving met foto's. Het boekje is in het zweeds maar de foto's zijn wel interessant. We rijden verder en komen een informatiekantoor tegen. Dat is een meevaller en al snel beroven wij dit kantoor van stapels folders. De kerk die we zoeken ligt toevallig op loopafstand zodat we die gelijk meepakken. De kerk ligt verscholen tussen de bomen zodat een mooie foto erg lastig is. De kerk is wel heel apart. We zien zelfs die gaten in de omheining zitten al zijn ze nu wel leeg. De kerk is helaas al gesloten zodat we deze niet van binnen kunnen bekijken. Dat moeten we in het net gekochte boekje maar eens opzoeken.

Als we terug naar de auto lopen zien we ook nog een winkeltje met handgemaakte Samenspullen. Ook daar gaan we kijken, al valt dit wel tegen. In het winkeltje horen we natuurlijk ook weer Nederlanders. Het lijkt wel alsof het aantal inwoners van lapland behoorlijk wordt aangevuld met Nederlanders in de zomermaanden. Wij vluchten de winkel uit en gaan weer op weg. Verder noordwaards wel te verstaan. Onderweg zien we nog meer rendieren waar we deze keer even stoppen om snel een foto te maken. We komen vlak ten noorden van Jokkmokk een waterkrachtcentrale tegen. Volgens onze ANWB gids moeten we een aquarium vinden in de gang naar de energiecentrale. De energiecentrale is wel te vinden, deze is ook mooi beschilderd. Alleen kunnen we niet eens een parkeerterein vinden. En als we omdraaien en het parkeerterein wel vinden zien we dat niets erop wijst dat er een aquarium te vinden is. Wel kunnen we even de kleine dam oplopen. We zien een bouwput waar diep beneden lawaai gemaakt wordt. Misschien is alles onder renovatie. Het uitzicht van het meer is echter wel mooi genoeg voor enkele foto's. Wij rijden weer door en laten de polen, die als enige andere bezoekers op de parkeerplaats staan, alleen.

Wij lezen in de boekjes dat wij langs nog een waterkracht centrale komen waar vroeger eens een van de wildste en mooiste rivieren van Zweden stroomde. Nu is de rivier bijna opgedroogd. Wel kunnen we de canyon (Harsprångsfors) bezoeken waar de rivier zich eens fier doorheen worstelde. De zweden hebben een mooi pad hier naartoe gemaakt, bereikbaar vanaf een parkeerplaats naast de weg. We moeten echter wel onder electriciteitskabels door die gevaarlijk zoemen. We voelen zelfs de tintelingen in onze vingertoppen. Zodra we dat gezegd hebben durfen sommige mensen niet meer onder de draden door te lopen. Even verderop krijgen we uitzicht op de canyon. Het is een imponerend gezicht, maar we kunnen ons voorstellen dat het nog veel imponerender was als de rivier er nog met volle kracht doorheen zou stromen. Overal zien we de uitgesleten plekken waar het water eens heeft gestroomd. Toch jammer dat de Zweden dit offeren voor een waterkrachtcentrale.

Wij rijden verder richting Gällivare waar we onze overnachting hebben gezocht. Hier is de enige camping nog met cabins in het hoge noorden van Zweden. We kunnen hier nog terecht en vragen gelijk naar de grootste waterval van Zweden. Deze zou 92 kilometer van de E45 af zijn en we willen weten of dit de moeite van het rijden waard is. Dit is namelijk geen doorgaande weg zodat we diezelfde 92 kilometer ook weer terug moeten. Ze snapt ons niet helemaal tot we aanwijzen op de kaart wat we bedoelen. Later, als we onze boekjes erop nalezen snappen we waarom ze het niet helemaal snapte. De waterval is namelijk opgedroogt en lang niet meer de mooie, grote waterval die beroemd is geworden. Ook weer ten koste van een waterkrachtcentrale. We besluiten die waterval maar te laten voor wat hij is, aangezien het toch wel op een teleurstelling zou uitdraaien als we 92 kilometer rijden en de waterval zo groot is dat we hem zelf ook zouden kunnen maken met behulp van een gieter.

In plaats daarvan zoeken we nog naar een mooi uitzichtspunt in de omgeving. Maar eerst zoeken we het centrum van het plaatsje op omdat hier iets te beleven zou zijn. Het centrum zelf stelt weinig voor al zien we wel enige geconcentreerde activiteit. Dit blijkt echter een hokey-tournooi te zijn. Wij verlaten het centrum en gaan op weg naar de natuur. Wij proberen eerst een weggetje die ons naar twee meren moet brengen. Hier kunnen we echter niet goed bij het meer komen zodat we maar weer terug rijden. Op de terugweg springen er drie rendieren op de weg voor onze auto. En natuurlijk willen ze niet aan de kant maar lopen met een drafje voor onze auto uit. Pas na een aantal pogingen gaan ze toch maar aan de kant. De tweede poging om een mooie locatie te vinden heeft meer succes. We kunnen een weg volgen die naar een, halverwege de heuvel gelegen, hotel loopt. Van hieruit hebben we een mooi uitzicht. Dat hebben echter meer mensen bedacht, zodat we al niet meer alleen zijn. We maken zo goed en kwaad als het gaat foto's en besluiten terug te keren naar de camping. Daar genieten we buiten van de worstjes die we eerder gekocht hebben. Maar ook hier worden we op een gegeven moment naar binnen verbannen door de muggen. Morgen verwachten we wel in de hogerere bergen terecht te komen.

Foto 1: De hutten van Lappstaden

Foto 2: Poolcirkel overgang langs de E45

Foto 3: Een meer boven Jokkmokk

Foto 4: De opgedroogde watervallen van Harsprångsfors

dag 6 « » dag 8