dag 3 « Dag 4 (Dinsdag) - van Sikhall naar Malung » dag 5

Route: Sikhall -> Haverud -> Åmål ->Rottneros -> Torsby -> Malung

Het is 8 uur als de dag vandaag probeert te beginnen. Dit lukt niet helemaal, het zal ook nog wel een uur duren voordat de dag echt begint. We worden wel geholpen door een kop echte koffie dat uit een echt koffiezetapparaat komt. Die is namelijk aanwezig in de cabin. Het weer is echter nog niet meewerkend. Het is droog, maar daar is ook alles mee gezegd. Het zal vandaag wel weer regen worden. Het mooie weer zal wel bovenin zweden vakantie aan het vieren zijn. En dus daar gaan wij daar inderdaad ook heen. We kunnen in ieder geval nog wel buiten zitten en aan het reisverslag werken. Daarnaast is het alles inpakken, schoonmaken en daarna op weg. Het is deze keer iets na elf uur als dit ook werkelijk is gelukt.
Aangezien we aan het Vänernmeer zitten moeten we natuurlijk wel een mooi uitzichtspunt over het meer zien te vinden. Het is alleen niet helder weer zodat we vermoeden dat we niet ver kunnen zien. We rijden over kleine weggetjes richting het noorden langs het meer tot we een bordje tegenkomen die ons wijst op de aanwezigheid van een mogelijk interessante burgruine. Deze ligt toevallig ook nog langs het water. We zijn ondertussen wel op de welbekende zandwegen beland. Onze auto ziet er al snel goed gecamoufleerd uit. De ruine (Kvantenburg) ligt verscholen tussen de bomen zodat we een stukje moeten wandelen. Na een korte wandeling zien we inderdaad twee muurtjes die de gerenoveerde overblijfselen zijn van de enige middeleeuwse burgt van Dalsland. We vinden het uitzicht interessanter want die is met de rust om ons heen bijzonder mooi. We zien rotsen met daartussen grote velden met riet aan de rand van het water. Zweden zoals wij het graag willen zien. We hebben het toch al snel gezien en rijden nog iets verder door naar een vuurtoren in de hoop een mooi idylisch plaatje van een vuurtoren aan het water te krijgen. We vinden de vuurtoren inderdaad, alleen is het een vierkant houten gebouwtje dat net iets hoger is als een huis en lijkt op een molen zonder wieken. We besluiten onze weg maar te vervolgen.

Onze volgende stop is Haverud. Volgens de boekjes vinden we hier een aquaduct en sluizenstelsel van 150 jaar terug. Het aquaduct is al die jaren waterdicht gebleven en zelfs vandaag de dag gaan er nog boten overheen/doorheen. We kunnen al snel de borden volgen en komen uit op een parkeerplaats langs de weg. Er zijn blijkbaar meer mensen die het aquaduct willen zien, want het is redelijk druk op de parkeerplaats. We moeten een klein stukje lopen langs de weg. De weg loopt hoger dan het aquaduct zodat we een mooi uitzicht op het aquaduct krijgen. We zien aan beide kanten van de weg een meer, waarvan het ene meer hoger ligt dan het andere. Het aquaduct zelf lijkt erg op een verzakte brug met water erin. Het aquaduct overspant een kloof waar ook weer water doorheen stroomt. Het is zeker een apart gezicht. We zien dat er mensen over de zijkant van het aquaduct lopen. Natuurlijk willen wij dat ook. Beneden aangekomen zien we dat de sluizen niet helemaal meer sluiten. Het water spuit en langs alle kanten gewoon uit. De bovensluis is helemaal tot het randje gevuld met water. En ook het aquaduct is helemaal tot de rand gevuld. Als we genoeg foto's hebben gemaakt zien we dat er net een, met mensen afgeladen boot aankomt. Dit is onze kans om een actiefoto te maken van het aquaduct dat zijn werk uitvoerd. Na het maken van deze foto's besluiten we onze reis weer te vervolgen.

We rijden binnendoor terug naar de E45 die we noordelijk willen vervolgen. Vlak voor Karlstad (weer die ribbelfriet met worst) slaan we af richting Sunne. Het landschap om ons heen is iets veranderd. We hebben veel meer bos om ons heen en tevens zijn de heuvels gegroeid. Dit lijkt op het zweden zoals ik mij het van heel vroeger herinner. Vlak voor Sunne ligt het Rottnerospark. Ik ben vroeger in dit park geweest en ben erg benieuwd of de herinnering nog klopt. We stoppen hier dan ook en ondanks dat de klok tegen vijf uur aanwijst gaan we naar binnen. Het park is erg rustig zodat we vrij kunnen kijken en fotograferen. We hebben echter niet alle tijd en zoeken eerst de mooie plekjes op. Mijn herinnering komt echter niet geheel terug. Toch zijn er ook een aantal mooie locaties die wel in de herinnering liggen. Zo is er een lange spiegelende vijver met daarachter een groot geel gebouw. Iets verder zien we een tuin met allemaal beelden. En zo zijn er nog een aantal van deze herinnerpunten. Aan het eind van het pad ligt een klein open gebouwtje met twee hangende stoelconstructies die even uitgeprobeerd worden. En aangezien we het park zo ongeveer voor onszelf hebben kunnen we hier ook echt even genieten van de rust om ons heen. Het park is wel kleiner dan ik mij herinner. Dat zal echter ook wel kunnen komen doordat je als kind alles groter herinnert. De tijd geeft aan dat we terug moeten lopen naar de ingang. Het park sluit om 6 uur. Als we aan komen lopen sluiten ze inderdaad net de poort. Dat was dan het leuke wederzien van Rottneros

Wij rijden verder noordwaards via de E45 richting Torsby. We bellen onderweg alvast voor een cabin op een camping bij Malung. Die is er nog zodat we gelijk onze eindbestemming van vandaag hebben vastgelegd. Bij Torsby stoppen we bij een supermarkt die vlak naast de weg ligt. Ook die zag en in mijn gedachte van vroger toch echt groter uit. We kunnen in ieder geval enkele boodschappen aanvullen. We rijden verder over een grotendeels verlaten weg. Pas vlak voor Malung zien we een eenzame fietser. Iets na acht uur arriveren we bij de camping Malung. We hebben de keus uit een cabin met douche/toilet en zonder. Het prijsverschil is echter dusdanig klein dat we deze keer voor de luxe uitvoering kiezen. De cabin is een van de achterste van de rij en lijkt splinternieuw. Er zijn naar ons idee nog maar weinig bezoekers voor ons in de cabin geweest. We installeren ons snel en nestelen ons op de veranda. Zelfs de lucht lijkt wat lichter te worden. De weersverwachting zou voor morgen ook mooier weer brengen. En daar hopen we dan ook op.
Foto 1: Mooie uitzichten op weg naar Haverund

Foto 2: Het aquaduct van Haverund

Foto 3: Het Rottneros park 1

Foto 4: Het Rottneros park 2

dag 3 « » dag 5