dag 2 « Dag 3 (Maandag) - van Mölle naar Sikhall » dag 4

Route: Mölle -> Kullen -> Halmstad -> Tjolöholm -> Göteborg -> Kungälv -> Trollhättan -> Sikhall

Het is even wennen vandaag als we rond half acht wakker worden en eerst moeten zoeken naar een wc. Het is vannacht erg warm gebleven in de cabin zodat er van een goede nachtrust weinig terecht gekomen is. Dat zullen we in de loop van de dag nog wel gaan merken. Als we de deur opendoen merken we ook nog dat het regent. Dat belooft niet veel goeds. Maar laten we niet op de zaken vooruit lopen en de dag maar starten met een bakje koffie. Echte koffie die ter plekke klaargemaakt wordt. Het kost dan ook drie pogingen voordat de koffie de juiste sterkte heeft om drinkbaar te zijn. Nu we koffie in ons bezit hebben kunnen we ook proberen aan het reisverslag te gaan denken. Ook worden er broodjes geregeld die mee in de auto kunnen. We zijn precies om twaalf uur klaar om te vertrekken. We leveren de sleutel in en gaan op pad.

We rijden eerst een klein stukje richting de landpunt Kullen. De punt is uitgeroepen tot natuurgebied en zou de moeite van het bezichtiging waard zijn. En natuurlijk is zo'n landpunt niets zonder vuurtoren. We moeten echter wel betalen om het gebied te betreden, wel zo'n 40 kronen. Daar liggen we dan ook niet wakker van. Een stuk verder zien we een parkeerplaats bij een golfbaan. Mooi natuurgebied is dit. Of zou de golfer in Zweden ook al uitgeroepen zijn tot beschermde soort. Wij rijden nog een stukje door tot het einde van de weg. Hier parkeren we de auto en maken ons op om een eind te lopen naar het einde van de landtong. Dit valt echter best mee. Al snel zien we de zee. Het regent nog steeds zodat het geheel er ruig uitziet. Er loopt een paadje naar de top van een heuveltje waar we verwachten een mooi uitzicht te zien. Bovenaan gekomen zien we dat vele rotsen een vreemde rode kleur hebben. Dan zien we dat er beweging in de rots zit. We stellen een onderzoek in naar die rotsen en komen erachter dat er lieveheersbeestjes op de rotsen zitten. Duizenden wel te verstaan. De vraag is natuurlijk wat ze hier allemaal doen. Wij opperen dat ze misschien overgewaaid zijn uit Denenmarken. Een paar duizend immigranten dus. We lopen heel voorzichtig om zo min mogelijk van de beestjes onder de schoen te krijgen. Het uitzicht is echter ook heel bijzonder. We zien ruige rotsen beneden ons. Honderd meter ten zuiden van ons staat een vuurtoren hoog op de rotsen. En beneden ons op een ver in het water vooruitliggende rots een minivuurtorentje. Daar moeten wij natuurlijk ook een kijkje nemen, en dus dalen we af over de rotsen. We zien om ons heen een apart landschap. Aan de ene kant ruige, scherpe rotsen een aan de andere kant kleurrijke bloemen, struiken, vlinders en zwaluwen. Het vuurtorentje ligt tussen de rotsen maar is goed bereikbaar gemaakt. Een nogal gammel uitziend strapje moet ons de laatste meters helpen de vuurtoren te bereiken. Helaas zijn we niet alleen zodat een paar mooie foto's erg moeilijk worden. Ook hier zijn ze weer met velen: de lieveheersbeestjes. Sommige hebben zich op een rots in een plas met water gevestigd en dreigen elkaar zo te verdringen dat een massaongeluk onafwendbaar lijkt. Wij kunnen het niet langer aanzien en lopen terug. Weer terug boven aangekomen lopen we nog even naar de grote vuurtoren. Hier is een informatiecentrum waar we een foldertje van het gebied vinden. Tevens zijn er rondleidingen door de grotten die hier in de rotsen verscholen moeten liggen. Wij besluiten echter deze keer maar niet mee te gaan. In plaats daarvan vervolgen wij de route noordwaards.

We volgen de route terug naar de E6. Van daaruit gaat de route richting het noorden naar Göteborg. Vlak voor Göteborg slaan we af richting het kasteel 'Tjolöholms slott'. We kunnen echter niet helemaal naar het kasteel rijden en moeten onder aan de heuvel parkeren. We zien weinig activiteit zodat we eerst op onderzoek uitgaan voordat we de tocht naar het kasteel ondernemen. Het blijkt dat het kasteel om vier uur dicht gaat en het is natuurlijk net vier uur geweest. En dus keren we terug naar de E6 en besluiten dat we bij Göteborg gaan kijken of er iets interessants te zien is. Als we Göteborg binnen rijden via de E6 komen we echter in de file terecht. Gelukkig hoeven we nergens heen en zodra het kan slaan we dan ook af richting het centrum van Göteborg. Ook hier is het echter druk. We rijden om het centrum heen en bekijken als volleerde japanners of het de moeite waard is om te stoppen. Wij vinden van niet en besluiten door te rijden naar een oud vikkingdorp (Kungälv) wat net ten noorden van Göteborg ligt. Al voor dat we het dorp inrijden zien de ruine van een oude vesting liggen. Het blijkt de 'Bohus fästning' te zijn. Ondanks dat het nog steeds licht regent willen we de vesting bekijken. Voor een kleine bijdrage mogen we naar binnen. Wel wordt de waarschuwing gegeven dat de poort om zeven uur sluit en dat dit de enige ingang en dus ook uitgang is. Met de plattegrond in de hand onderzoeken we wat er over is gebleven van de vesting. Een van de grote ronde torens is intact gebleven. Onder deze toren ligt de kerker die nu vol ligt met muntstukken. Alsof gevangenen daar nog iets aan hebben. Bij ons verdere onderzoek stuiten we op een grote vijver tussen de muren van de vesting. Dat is de eerste keer dat wij binnen de muren van een vesting een vijver tegenkomen. We zijn net halverwege onze ontdekkingstocht als er het harder begint met regenen. We korten onze ontdekkingstocht maar iets in zodat we niet al te nat worden. Al met al hebben we toch bijna de gehele vesting bekeken. Als we terugkomen bij de auto beroven we eerst de toevallig aanwezige kiosk voor iets eetbaars en wat te drinken. Het is nu bijna zeven uur maar toch willen we nog iets noordelijker uitkomen vandaag. Daarom pakken we onze campinggids en zoeken een goed aangeschreven camping uit bij Trollhättan. De navigatietante meldt ons dat het een uurtje rijden is via de E45.

Als we iets na 8 uur arriveren zien we dat het erg druk is op de camping maar dat er ook veel cabins zijn. Wel zien we een man die driftig in de campinggids staat te bladeren. We krijgen een vermoeden dat we deze keer toch verder zullen moeten zoeken. En inderdaad blijken er geen cabins beschikbaar meer te zijn. Ook wij pakken de campinggids er maar bij en besluiten deze keer de telefoon maar te pakken voordat we alle campings af gaan rijden. Redelijk dichtbij is een andere camping waar nog cabins vrij zijn, zo wordt ons telefonisch gemeld. De route naar deze camping blijkt dwars door de wildernis te voeren. De camping zelf ligt aan een meer. De camping zelf is een eenvoudige camping zonder al te veel poespas. We krijgen echter een nette, ruime cabin en al snel zijn we geinstalleerd. Ondanks dat het nog steeds regent kunnen we toch onder het afdakje nog even buiten zitten. We hebben zelfs nog energie om het reisverslag online te brengen. De missie van dag drie beschouwen wij als volbracht. Morgen zullen we via Karlstad verder omhoog rijden. Elke keer als ik Karlstad zie moet ik op een of andere manier aan ribbelfriet met worst denken. Hoe zou dat nu toch komen?
Foto 1: De rotsen bij Kullen

Foto 2: Rotsen vol met lieveheersbeestjes

Foto 3: Op de weg terug vanaf Tjolöholms slott

Foto 4: Bohus fästning

dag 2 « » dag 4